top of page
Vokalensemble Calliophon 
 

 

CALLIOPHON er et nytt Oslo‐basert vokalensemble med fokus på tidligmusikk. Ensemblet består av fem sangere som alle er både solister og kammermusikere, og som alle har spesialisert seg innen tidligmusikk. Ensemblet tar med metodene fra tidligmusikken i sitt arbeid med vakkert og spennende men ofte ikke så kjent repertoar det leter frem, og jobber særlig med retorikk, stilistisk forståelse, språk, temperering, improvisasjon og ornamentering. Ensemblet er satt sammen av sangere som kan velge forskjellige tilnærminger til klang og frasering, de fem forskjellige stemmene danner en helhet der individene fremdeles er gjenkjennelige. Calliophons første konsert var i Oslo Domkirke langfredag 2011, og har siden 2012 fortsatt sitt virke med bl.a. konserter på Norsk Folkemuseum, og julekonserter med Norwegian Cornett & Sakcbuts i deres konsertserie i Oslo, i tillegg til flere enkeltoppdrag. Høsten 2013 opplevde ensemblet stor suksess med et program med madrigaler rundt Giambattista Marino under tidligmusikkfestivalen i Belo Horizonte, Brasil, og ble utvalgt som festivalens headlinere sammen med etablerte størrelser som Hopkinson Smith og Concerto Soave. I 2014 samarbeidet Calliophon med Bærum Bach Kor om Monteverdi Vesper 1610 - hvor ensemblet utfyllte rollene som solister i Oslo Domkirke og Høvik KIrke. 

 

I mars 2015 fremfører Calliophon, i samarbeid med ensemble LinGon, J. Theile Matteuspasjon under Kirkemusikkfestivalen og en tilsvarende konsert i Tyska Kyrkan, Stockholm.

Calliophon er tilknyttet tidligmusikkollektivet L'Etat Libre de Neige (www.neige.no), som ledes av cembalisten Lars Henrik Johansen.

 

Sangerene er: 

 

Cathrine Bothner Bye - sopran 

Victoria Liedberius - sopran 

Daniel Sæther - alt 

Øystein Stensheim - tenor 

Eirik P. Krokfjord - bass 

 

 

Ensemble Freithoff

 

Ensemble Freithoff har eksistert siden 2011, med basismedlemmene:

 

Helene Wold, sopran
Daniel Sæther, kontratenor

Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyter

Vegard Lund, lutt og gitar.

 

Ensemble Freithoff opptrer i mange ulike kammermusikk-konstellasjoner og mindre orkesterbesetninger.

Ensemblet utgjorde kjernen i forestillingen Alvedronningen (Purcells «Fairy Queen») på Havlyst Teater, Ramme gård, sommeren 2011 og har siden gjort en rekke rene konsertproduksjoner i tilegg til sceniske produksjoner.
I løpet av det siste året har de turnert med forestillingen «Spurv i øyet» sammen med skuespiller Marit Grefberg; en dramatisk reise i middelalderens musikk og poesi.

Ensemblet har arrangert egne festivaler, på Lavetthuset på Hovedøya sommeren 2012 og på Linderud gård i forbindelse med 1814-jubileét sommeren 2014. Publikumsrekorden ble allikevel satt da ensemblet hadde sin debut på Hovedscenen på Den Opera og ballett med Pergolesis Stabat Mater, Dolorosa påsken 2014.

Året 2014/ 2015 består av en rekke fremførelser ved forskjellige festivaler, som Oslo Operafestival, Trondheim Barokkfest og en rekke konserter i ulike kirker og kulturhus rundt omkring i landet. De vil turnere med produksjoner som kammeroperaen «Il Duello Amoroso» med barokkdanser Elizbeth Svarstad, forestillingen «Spurv i øyet» og flere rene konsertproduksjoner.

 

Ensemblets navn kommer fra den norske komponisten Johan Henrik Freithoff, som var en av de første betydelige barokk komponistene. Navnet indikerer at ensemblet ønsker å sette fokus på skandinavisk repertoar i dialog med europeiske forbilder.

Ensemblet ønsker også å utvide repertoaret med nyskrevet musikk på gamle instrumenter. De første forsøkene på dette kommer med Caroline Eidsten Dahl sin CD-utgivelse «Blockbird» (etter Thommessens verk) med norsk blokkfløytemusikk, som lanserers på Lawo Classics i oktober 2014. 

bottom of page